FAQ
Zoek een vraag
Alles
ANHYDRIET VLOEICHAPE
ALGEMEEN
VLOERISOLATIE
VLOERVERWARMING
GESPOTEN PUR
ISOLATIEPLATEN
EPS-MORTEL
Hoe sterk is anhydriet vloeichape?
Onze anhydriet dekvloeren zijn standaard drie keer zo sterk als een standaard zandcement chape. Bovendien kunnen we nog sterkere chape gieten als dat nodig is. Wat ook opvalt, is dat de buigsterkte van onze anhydriet dekvloeren groter is dan die van een klassieke chape.
Hoelang duurt het voordat een anhydriet vloeichape droog is?
De droogtijd van anhydriet vloeichape kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals luchtvochtigheid, temperatuur, dikte van de chape en de aan- of afwezigheid van vloerverwarming. Over het algemeen duurt het gemiddeld 1,5 week per centimeter dikte om te drogen. Onze dekvloeren zijn echter dunner dan gebruikelijk en kunnen al na 4 dagen worden opgestookt als er vloerverwarming is geïnstalleerd.
Kan de droogtijd van vloeichape worden verkort?
Een goede ventilatie kan de droogtijd verkorten en als er vloerverwarming aanwezig is, kan deze na 4 dagen al worden ingeschakeld. We bieden ook mobiele verwarming en bouwdrogers aan om te helpen bij de droging. Er kan geen product worden toegevoegd aan de chape om de droogtijd te verkorten.
Hoe dik moet anhydriet vloeichape zijn?
De vereiste dikte van anhydriet vloeichape is afhankelijk van het merk en de toepassing. Voor het merk dat wij gebruiken, gelden de volgende richtlijnen: 1. Hechtende toepassing: De minimale dikte is 10 mm boven het hoogste punt van de ondergrond. 2. Niet-hechtende toepassing (op folie): De minimale dikte is 30 mm boven het hoogste punt van de ondergrond. 3. Vloerverwarming: Bij gebruik van 16 mm buizen moet de totale dekvloer minimaal 50 mm dik zijn, inclusief de buizen. Wil je een dunnere dekvloer met vloerverwarming? Bekijk dan zeker onze [ROCA HEATLINK](http://rocasystems.be/diensten/vloerverwarming-systemen/ "ROCA VLOERVERWARMING") systemen.
Wanneer kan ik vloeichape betreden?
Na 48 u.
Hoelang op voorhand moet vloeichape besteld worden?
Gemiddeld dient u vloeichape 2 weken vooraf te bestellen. Echter, tijdens drukkere perioden, zoals vlak voor vakantieperiodes, kan de wachttijd oplopen tot een maand. Het is daarom aanbevolen om tijdig uw bestelling te plaatsen om vertragingen in uw bouwproject te voorkomen.
Kan anhydriet chape tegen water in vochtige ruimtes?
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, kan anhydriet vloeichape wel gebruikt worden in badkamers. Net zoals bij alle moderne tegellijmen is het nodig om de juiste primer te gebruiken. Deze primer zorgt voor een betere hechting van de lijm en voor een waterdicht membraan. Bij een constante vochtbelasting zoals inloopdouches of wellness accommodaties is anhydriet niet geschikt.
Is anhydriet duurder dan een klassieke zandcement chape?
Het antwoord is zowel ja als nee. Als u een zandcement chape even sterk wilt maken als een standaard anhydriet vloeichape van ROCA, kan dit even duur of zelfs duurder uitvallen door de toevoeging van additieven zoals staalnetten en pasta's. Ondanks het gebruik van deze additieven is het echter nog steeds moeilijk om een zandcement chape even dun aan te brengen als een anhydriet gevloeide dekvloer. Dan houden we nog geen rekening dat een vloeichape veel beter geschikt is voor vloerverwarming.
Welke tegellijm moet gebruikt worden voor een anhydriet dekvloer?
De leverancier van ons bindmiddel adviseert uitsluitend het gebruik van gipsgebonden lijmen voor een anhydriet dekvloer. Ondanks het feit dat sommige lijmfabrikanten anders beweren, __mag cementlijm niet__ worden gebruikt op een ROCA __anhydriet__ dekvloer.
Waarom kiezen voor vloeichape op basis van anhydriet in plaats van cement?
Bij ROCA geven we de voorkeur aan anhydriet vloeichape waar mogelijk, om verschillende redenen: • Prijs: Anhydriet vloeichape is vaak voordeliger in vergelijking met cementgebonden vloeichape. • Lage krimp: Anhydriet heeft een kleine krimpfactor, wat het risico op krimpscheuren vermindert en minder dilatatievoegen vereist. • Dunner: Met een ROCA anhydriet kunnen we dunner gieten dan met cementgebonden vloeichape.Dat blijkt uit eigen labotesten. We maken echter ook gebruik van cementgebonden vloeichape, vooral wanneer een snelle droogtijd vereist is. Beide soorten vloeichape hebben hun eigen voordelen en toepassingen, en de keuze hangt af van de specifieke behoeften en vereisten van het project. Contacteer ons voor een gratis plaatsbezoek.
Waarom kunnen wij dunner opbouwen dan andere aannemers?
Door onafhankelijke tests uit te laten voeren door de KU Leuven op door ons geleverde opstellingen van producten en materialen, weten we exact wat werkt en niet werkt. We weten perfect hoe dun we per product en systeem kunnen gaan.
Hoe bepaal ik de dikte van de vloerisolatie?
Je kunt de dikte van de vloerisolatie bepalen aan de hand van de beschikbare hoogte van beton naar bovenkant vloer (meterpas). Van de beschikbare hoogte trek je de dikte van de chape en vloerbekleding af. Eventueel moet je ook rekening houden met opgelegde normen. [Je kunt hier de diktes bekijken van onze dunne dekvloeren](https://www.rocasystems.be/diensten/dunne-dekvloeren/ "Dunne dekvloeren") of [hier een totaal systeem met vloerverwarming. ](https://www.rocasystems.be/diensten/vloerverwarming-systemen/ "ROCA vloerverwarming")
Hoe dik moet mijn isolatielaag zijn?
De vereiste dikte van de isolatielaag hangt af van verschillende factoren, zoals de dekvloer, vloerbekleding, beschikbare hoogte en eventuele (EPB-)voorschriften. We passen de dikte en het type isolatie aan op basis van uw specifieke project. Indien er geen specifieke vereisten zijn, is het altijd beter om wat isolatie te hebben dan helemaal geen. Dit zorgt voor meer comfort en vermindert warmteverlies. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Houdt vloerisolatie vocht tegen?
De functie van vloerisolatie is niet om vocht tegen te houden. Hoewel vloerisolatie vocht kan afremmen, moet een vochtprobleem eerst worden aangepakt voordat de vloer opnieuw wordt opgebouwd. Sommige poreuze isolatiematerialen verliezen ook hun isolatiewaarde door vocht.
Waarom moet de ondergrond stofvrij en droog zijn?(GESPOTEN PUR)
Vochtige en/of vervuilde ondergronden leiden tot onvoorspelbare resultaten, waaronder een slechte hechting en onvoldoende isolatieprestaties.
Hoe snel droogt gespoten PUR?
Een laag gespoten PUR kleeft niet meer binnen enkele seconden en is direct droog. Na enkele minuten kan het in principe betreden worden.
Klopt het dat alle gespoten PUR verzakt?
Dit is een veelvoorkomend vooroordeel over gespoten PUR, maar het is niet waar. Wanneer de werf goed is voorbereid en de plaatsing correct gebeurt met de juiste materialen, manier van plaatsen en machine, zal de gespoten PUR niet zakken. Het is daarom belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde aannemer zoals ROCA te kiezen voor het plaatsen van gespoten PUR om een goede kwaliteit en duurzaamheid te garanderen.
Is of wordt gespoten PUR verboden?
Gespoten PUR is niet verboden in België. Het gebruik van HFC's en HFK's als blaasmiddelen in gespoten PUR is echter wel verboden, maar tegenwoordig wordt gespoten PUR geproduceerd met minder uitstotende HFO-blaasmiddelen. Bedrijven die concurrerende isolatiematerialen verkopen, kunnen dit feit soms verdraaien en beweren dat alle gespoten PUR verboden zal worden, maar dit is niet waar.
Waarom moet de ondergrond vlak zijn of uitgevuld worden voor isolatieplaten?
• Minder warmteverlies door goede aansluiting op elkaar: Een vlakke ondergrond zorgt ervoor dat de vloerisolatieplaten goed op elkaar aansluiten, waardoor warmteverlies wordt beperkt. • Geen risico op verzakking: Een vlakke ondergrond zorgt ervoor dat de vloerisolatieplaten stevig en stabiel liggen, waardoor er geen risico op verzakking is. • Snellere plaatsing van de platen: Door een vlakke ondergrond kunnen de isolatieplaten sneller en efficiënter geplaatst worden. • Optimale warmtespreiding en reactietijd: Een gelijkmatige dikte van de dekvloer zorgt voor een optimale warmtespreiding en reactietijd van het vloerverwarmingssysteem.
Worden leidingen uitgesneden uit de plaat om deze te kunnen plaatsen?
Door ons worden leidingen zo min mogelijk uitgesneden uit de isolatieplaten. Daarom is een uitvullaag nodig om de leidingen te kunnen plaatsen zonder de platen te beschadigen. Het uitkerven van de platen kan namelijk leiden tot het vervallen van de garantie op de isolatieplaten.
Hoe snel droogt EPS-mortel?
De droogtijd van EPS-mortel is doorgaans 3 à 4 dagen, waarna de mortel belopen kan worden. Tijdens koude periodes kan de droogtijd wat langer zijn.
Hoe goed isoleert EPS-mortel?
Recent zijn stalen van EPS-mortel uit de praktijk getest en zijn de Lambda-waarden aangepast. Hierdoor werd de beste EPS-mortel op de markt op dat moment als eerste aangepast. In de toekomst zullen de beste typen EPS-mortel gemiddeld rond een Lambda-waarde van 0,050 watt/m²K presteren. Ter vergelijking: een goed isolerende EPS-isolatieplaat heeft een Lambda-waarde van 0,030. Het is belangrijk om te beseffen dat een cementgebonden product niet dezelfde isolatiewaarde kan halen als een EPS-isolatieplaat.
Kan EPS-mortel tegen water?
EPS-mortel is ongevoelig voor vocht, maar het is belangrijk op te merken dat natte isolatie minder effectief isoleert. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de EPS-mortel beschermd is tegen overmatig vocht en dat vochtproblemen eerst aangepakt worden.
Moet EPS-mortel geschuurd worden?
Onze ervaring leert ons dat schuren noodzakelijk is bij het plaatsen van isolatieplaten. Zeker bij het plaatsen van een dunne ROCA-dekvloer. Echter, zonder isolatieplaat kan de mortel ongeroerd blijven.
Hoe snel droogt egaline?
De droogtijd van egaline varieert afhankelijk van de samenstelling, dikte van de aangebrachte laag en de omgevingsomstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Over het algemeen kan egaline na 3 tot 4 uur beloopbaar zijn, maar het duurt meestal 24 uur voordat het volledig is uitgehard.
Hoe dik kan egaline geplaatst worden?
Egaline kan in verschillende diktes worden aangebracht, afhankelijk van het type en de toepassing. De laagdiktes per soort variëren van 1 tot 30 mm. Ook zijn er types geschikt voor dikkere lagen tot 50 mm of zelfs meer. Bij ROCA gaan we boven de 30 mm meer in de richting van een vloeichape kijken.
Kan egaline onbekleed blijven?
Egaline is primair bedoeld als een ondergrondvoorbereider en is meestal niet ontworpen om onbekleed te blijven. Het kan kwetsbaar zijn voor slijtage, vlekken en vocht indien onbeschermd. Er zijn echter speciale soorten egaline die ontworpen zijn om onbekleed te blijven en een slijtvaste toplaag te bieden. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Een standaard egaline wordt soms gepromoot als goedkoop alternatief voor een gietvloer, los van het uitzicht en prijs hebben ze niet veel gemeen.
Waarom is een vloerverwarming op water een goede keuze?
1. Geschikt voor diverse warmtebronnen: Hydronische vloerverwarming kan worden aangesloten op verschillende warmtebronnen, zoals een warmtepomp, zonneboiler of gasgestookte ketel. Dit maakt het systeem flexibel en toekomstbestendig. 2. Lange levensduur en lage onderhoudskosten: Vloerverwarmingssystemen zijn over het algemeen betrouwbaar en duurzaam, met weinig onderhoudsvereisten. Dit maakt ze op de lange termijn kosteneffectief. 3. Energie-efficiëntie: Vloerverwarming op water werkt op lagere watertemperaturen in vergelijking met traditionele radiatorsystemen. Dit leidt tot een hogere energie-efficiëntie en lagere energiekosten.
Moet er isolatie onder vloerverwarming liggen?
Bij het plaatsen van vloerverwarming op volle grond, op niet-geïsoleerde kelders of boven onverwarmde ruimtes is het absoluut noodzakelijk om isolatie te voorzien. Zonder isolatie zou het energieverlies aanzienlijk zijn en dit is zowel economisch als ecologisch onverantwoord. Voor vloerverwarming op verdiepingen ligt het iets anders. In sommige gevallen kan het al dan niet noodzakelijk zijn om isolatie te plaatsen. Een bezoek ter plaatse kan hierbij veel verduidelijken.